Region Wielkopolski kojarzony jest z dużą popularnością ziemniaków (pyry) w jadłospisach mieszkańców. Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs, w którym wyłoniona zostanie największa wyhodowana pyra oraz potrawa przygotowana z ziemniaka w dowolnej formie kulinarnej. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 20 listopada w Zespole Szkół nr 1 w Ostrzeszowie.
Mimo iż ziemniaki nie są naszą rodzimą rośliną, a do Europy przywędrowały dopiero w XVI w. Wielkopolanie bardzo upodobali sobie i cenią obecność pyry w swojej kuchni. Jesień to intensywny czas zbiorów tego warzywa. W tym czasie Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs pt. „Największa wielkopolska pyra oraz najsmaczniejsze jadło z pyry”. To doskonała okazja, by pokazać, jak to bardzo popularne w naszym regionie warzywo można przygotować oraz spopularyzować poza granicami Wielkopolski. Głównym celem konkursu jest identyfikacja oraz zebranie wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków.
– Uczestnicy konkursu mają wyjątkową okazję zaprezentować kulinarny dorobek, w tym wyjątkowe dania z pyry oparte na pokoleniowych recepturach. Udział w konkursie to wspaniała okazja by zaprezentować lokalne specjały szerokiej publiczności – powiedział Rzeczy wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie naszego województwa, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej. Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Zaprezentowane potrawy ocenione przez komisję konkursową będą poddane ocenie następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania. Dodatkowym kryterium jest wykorzystanie produktów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska w potrawie.
Finał konkursu odbędzie się 20 listopada. Start o godz. 12.00 w hali sportowej przy Zespole Szkół nr 1 w Ostrzeszowie, przy ul. Gen. Władysława Sikorskiego 9. Od 12.00 do 13.00 przyjmowane będą zgłoszenia konkursowe, czyli ważenie ziemniaków oraz rejestracja potraw.
Laureaci konkursu otrzymają nagrody finansowe i dyplomy za zajęcie I, II i III miejsca oraz wyróżnienia.Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz stronie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska tutaj.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz