Po obfitych posiłkach przy świątecznym stole warto pomyśleć o diecie oczyszczającej organizm. Polega ona na podaniu jak największej ilości składników odżywczych, które wspomagają wydalanie toksyn, a także złogów zalegających w jelitach.
Istnieją różne warianty diet oczyszczających – owsiankowa, pomarańczowo-grejpfrutowa, czy jogurtowa. Ale najpopularniejsza jest ta oparta na warzywach i owocach. Jej stosowanie jest też najbardziej zasadne, bo warzywa i owoce mają najwięcej składników mineralnych, witamin i antyoksydantów.
Dietę oczyszczającą można podzielić na dwie fazy. Detoks w pierwszej fazie jest dietą niskokaloryczną, dostarczającą ok. 1000 kcal, zawierającą przede wszystkim warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej lub ugotowane na parze, ale także gotowane w wodzie i duszone bez tłuszczu. Taki sposób odżywiania może skutkować spadkiem masy ciała. Detoks nie może trwać dłużej niż 3 dni.
Do podstawowych składników zaliczamy m.in. awokado, owoc granatu, jabłko, grejpfruta, cytrynę, rukolę, kapustę, kalafiora, brokuł, buraka, czosnek, imbir, zieloną pietruszkę, siemię lniane, dziki ryż. Produkty te mają działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, zawierają duże ilości błonnika regulującego pracę jelit, przywracają energię.
* Pierwsza faza trwa do 3 dni, a druga 2-3 tygodnie
* Podstawą są rośliny bogate w przeciwutleniacze i błonnik
* Pijemy dużo wody – przynajmniej 2 l dziennie
* Stosujemy zioła, np. koper włoski i rumianek
* Rezygnujemy z cukru i soli, żywności przetworzonej, używek.
Konieczne jest wypijanie płynów w ilości około 2 l dziennie. Zwiększy to efekt diurezy i przyspieszy usuwanie toksyn z organizmu. Można sięgać po czystą wodę, wodę z cytryną, zieloną i białą herbatę.
Podczas detoksu trzeba z rezygnować z alkoholu, papierosów, kawy, czarnej herbaty, czerwonego mięsa, słodyczy, fast-foodów, białego pieczywa i makaronów, produktów smażonych, wyeliminować cukier i sól. Warto włączyć do picia napary z karczocha, kopru włoskiego i rumianku, które niwelują wzdęcia, poprawiają trawienie i przyspieszają oczyszczanie wątroby.
Przykładowy jadłospis
I ŚNIADANIE awokado nadziewane sałatką z tuńczyka, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli z tymiankiem i bazylią
II ŚNIADANIE sałatka z winogronami, jabłkiem, gruszką i granatem
OBIAD placuszki brokułowe z kaszą jaglaną pieczone w piekarniku
PODWIECZOREK zielony koktajl z ananasa, jabłek, ogórka, cytryny, szpinaku i natki
pietruszki
KOLACJA surówka z kapusty z marchewką, papryką i koperkiem
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz