Zamknij

Miód wrzosowy - niezwykły jesienny dar lasu

20:18, 08.09.2019 | W. Blaźniak
REKLAMA
Skomentuj

Wrzos obok walorów estetycznych i zdrowotnych jest rośliną pyłko- i nektarodajną. Dzięki  temu pszczoły wytwarzają miód wrzosowy, najlepszy miód w Polsce.

Wrzos pospolity (Calluna vulgaris) to niska, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, tworząca kobierce lub wielkie łany. Dorasta zazwyczaj do 20-50 cm. Ma liście drobne, igiełkowate, pokrywające gałązki i beczułkowate liliowo-różowe kwiaty. Kwitnie od ok. 3 do 4 tygodni, poczynając najczęściej od pierwszej dekady sierpnia.
 
Wrzos to najcenniejsza roślina miododajna w lesie. Ze względu na warunki atmosferyczne i rozpoczynający się okres przygotowywania pszczół do zimy – to trudny czas do zbierania pyłku kwiatowego i nektaru. Dni są coraz krótsze, a słońce zawieszone dość nisko nad horyzontem.  Dodatkowym niebezpieczeństwem dla pszczół są pajęczyny, w których giną.

Przy dobrych warunkach pszczoły potrafią zebrać 50-120 kg miodu z hektarowego wrzosowiska leśnego, a dzienny przybytek jednego ula pszczelego wynosi 2-4 kg. Na 1 ha leśnego wrzosowiska można ustawić tylko 2 rodziny pszczele.

Miód wrzosowy przybiera formę galeretowatej papki, a to ze względu na ilość pektyn i substancji koloidowych. Pod względem barwy jest różnorodny - od bursztynowego po herbaciany. Smak ma łagodny i dość przyjemny, choć nieco gorzkawy i z posmakiem ziołowym. Za  aromat miodu wrzosowego odpowiada ponad 120 substancji aromatycznych i olejków eterycznych, które zawarte są w nektarze. Niestety, wyjątkowy zapach dość szybko się ulatnia.

Miód wrzosowy zaleca się w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu. Pomaga na zaburzenia pęcherza moczowego, prostaty czy nerek. Miód ten polecany jest profilaktycznie mężczyznom narażonym na problemy z układem moczowo-płciowym. Warto, aby regularnie zażywali go wszyscy panowie, którzy przekroczyli 40 lat.

Miód z wrzosu łagodzi również stany zapalne i dolegliwości bólowe gardła oraz całej jamy ustnej. Jest również przydatny w walce z zaburzeniami układu pokarmowego – ułatwia  trawienie i korzystnie wpływa na narządy tego układu, np. łagodząc stany zapalne jelit czy żołądka.

Pełna wersja artykułu w papierowym wydaniu "Rzeczy Krotoszyńskiej" z 10 września.

 

 

 

(W. Blaźniak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© rzeczkrotoszynska.pl | Prawa zastrzeżone