Wrzos obok walorów estetycznych i zdrowotnych jest rośliną pyłko- i nektarodajną. Dzięki temu pszczoły wytwarzają miód wrzosowy, najlepszy miód w Polsce.
Wrzos pospolity (Calluna vulgaris) to niska, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, tworząca kobierce lub wielkie łany. Dorasta zazwyczaj do 20-50 cm. Ma liście drobne, igiełkowate, pokrywające gałązki i beczułkowate liliowo-różowe kwiaty. Kwitnie od ok. 3 do 4 tygodni, poczynając najczęściej od pierwszej dekady sierpnia.
Wrzos to najcenniejsza roślina miododajna w lesie. Ze względu na warunki atmosferyczne i rozpoczynający się okres przygotowywania pszczół do zimy – to trudny czas do zbierania pyłku kwiatowego i nektaru. Dni są coraz krótsze, a słońce zawieszone dość nisko nad horyzontem. Dodatkowym niebezpieczeństwem dla pszczół są pajęczyny, w których giną.
Przy dobrych warunkach pszczoły potrafią zebrać 50-120 kg miodu z hektarowego wrzosowiska leśnego, a dzienny przybytek jednego ula pszczelego wynosi 2-4 kg. Na 1 ha leśnego wrzosowiska można ustawić tylko 2 rodziny pszczele.
Miód wrzosowy przybiera formę galeretowatej papki, a to ze względu na ilość pektyn i substancji koloidowych. Pod względem barwy jest różnorodny - od bursztynowego po herbaciany. Smak ma łagodny i dość przyjemny, choć nieco gorzkawy i z posmakiem ziołowym. Za aromat miodu wrzosowego odpowiada ponad 120 substancji aromatycznych i olejków eterycznych, które zawarte są w nektarze. Niestety, wyjątkowy zapach dość szybko się ulatnia.
Miód wrzosowy zaleca się w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu. Pomaga na zaburzenia pęcherza moczowego, prostaty czy nerek. Miód ten polecany jest profilaktycznie mężczyznom narażonym na problemy z układem moczowo-płciowym. Warto, aby regularnie zażywali go wszyscy panowie, którzy przekroczyli 40 lat.
Miód z wrzosu łagodzi również stany zapalne i dolegliwości bólowe gardła oraz całej jamy ustnej. Jest również przydatny w walce z zaburzeniami układu pokarmowego – ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na narządy tego układu, np. łagodząc stany zapalne jelit czy żołądka.
Pełna wersja artykułu w papierowym wydaniu "Rzeczy Krotoszyńskiej" z 10 września.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz