Zamknij

Jesienne przetwory

10:50, 24.09.2021 red. Aktualizacja: 07:45, 12.10.2021
Skomentuj

Domowe przetwory sposobem na przedłużenie żywotności warzyw, owoców i grzybów.

Nic nie smakuje tak dobrze jak sezonowe warzywa i owoce. Lato nie trwa jednak wiecznie, w Polsce jest stosunkowo krótkie. Jesień to idealny moment na zaopatrzenie się w ich większe ilości, gdyż można liczyć na bogactwo i różnorodność asortymentu oraz przystępne ceny. Domowe przetwory robi się niemalże ze wszystkiego, dlatego nie ma co zwlekać. Zawsze można zapytać znajomych o sprawdzone przepisy lub poszukać ich w Internecie. Nie ma wymówek dla lenistwa, jeśli chce się mieć zastrzyk witamin i minerałów oraz coś smacznego na ząb przez całą zimę czy nawet wiosną. Przetwory warto zacząć robić już w czerwcu, gdy nie brakuje truskawek. Idealnie nadają się do przygotowania dżemów, galaretek i kompotów. Z kolei w lipcu rusza sezon na wiśnie, z których powstają wyborne nalewki, dżemy, to samo dotyczy moreli i jagód. Lipiec to również czas na fasolkę szparagową, grzyby, cukinie. W sierpniu pojawiają się maliny, gruszki, jabłka, pomidory- wszystko to w przystępnych cenach. Wykonane z nich przeciery i sałatki wystarczy włożyć do słoików, a będą cierpliwie czekać na zjedzenie przez długi czas. We wrześniu jest jeszcze więcej jabłek i gruszek, nie mówiąc już o wyspie grzybów. Październik to czas na zajadanie się dynią i pigwą.

(źródło: https://dino.gazetkapromocyjna.com.pl )

Dynia idealnie sprawdza się do przygotowania z niej pysznych przetworów domowych. Można ją zrobić w wersji słodko-kwaśnej, będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, sprawdzi się także jako deser. Wystarczy kupić świeżą dynię, goździki i gorczycę. Do przygotowania zalewy wystarczy ocet winny, cukier, sól i woda. Z dyni można zrobić też przecier i wsadzić go do słoików. Nadaje się ona nawet do zrobienia dżemu, powideł czy marmolady. Jeśli ktoś do tej pory nie miał okazji zjedzenia takiego dyniowego przysmaku na słodko, to czas nadrobić straty. Ciekawą opcją jest też ketchup z dyni, na próżno szukać go w sklepie spożywczym. Warto znaleźć smaczne przepisy w Internecie, aby móc mile zaskoczyć domowników i gości. Od czerwca do września można robić przetwory z ogórków i to na wiele sposobów. Z kolei pod koniec lipca rozpoczyna się sezon na śliwki i trwa aż do października. Powstają z nich pyszne soki, dżemy i powidła. Warzywa i owoce można też ususzyć, a najwygodniej będzie zrobić to za pomocą przeznaczonego do tego urządzenia w postaci suszarki spożywczej.

(źródło: https://netto.gazetkapromocyjna.com.pl )

 

(red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%