Przyszli technicy z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krotoszynie po raz kolejny wzięli udział w projekcie EcoWaste4Food.
Polega on na ograniczeniu marnotrawienia żywności. W projekt zaangażowali się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, uczestnicząc w warsztatach na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
190 tamtejszych stoisk wypełnili wystawcy proponujący specjały z różnych stron świata, oparte na produktach pochodzących przeważnie z upraw ekologicznych. Uczniowie oglądali pokazy mistrzów kuchni, a także brali udział w animacjach i zgadywankach.
Warsztaty uczące, jak nie marnować żywności, prowadzili szefowie kuchni Łukasz Konik i Artur Wawer. Pokazali, jak najprościej wykorzystać resztki produktów i co można z nich przyrządzić. Pod kontrolą doświadczonych kucharzy uczniowie przygotowali deser z chałki i śliwek. Spotkanie zakończyła wspólna degustacja.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz