Prokuratura uchyliła areszt właścicielowi przetwarzającej mięso na kebab firmy ze Zdun. 56-letni przedsiębiorca - Niemiec pochodzenia kurdyjskiego - będzie odpowiadał z wolnej stopy.
Ömer A. został osadzony w areszcie 12 stycznia 2021 r. po tym, jak do jego domu i firmy przyjechali funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Wielkopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego. Podczas przeszukań znaleźli 14 mln zł w gotówce.
Właściciel firmy, która zajmuje się przetwórstwem, produkcją i sprzedażą wyrobów mięsnych, jest podejrzany o stworzenie grupy przestępczej, która zaniżała obroty, płacąc państwu niższe podatki - dochodowy i VAT. Łącznie śledztwem objęto 6 osób z kierownictwa przedsiębiorstwa, ale tylko on został pozbawiony wolności.
W toku prokuratorskiego śledztwa ustalono, że członkowie grupy czerpali korzyści majątkowe z popełnianych przestępstw skarbowych, polegających na pozaewidencyjnym obrocie mięsem.
“Poprzez kontrolowaną przez nich sieć firm towar był dostarczany na teren Unii Europejskiej oraz poza jej granice, przy czym jego faktyczna ilość była zaniżana” – oświadczyła w ubiegłym roku Prokuratura Krajowa, której wielkopolski wydział zamiejscowy ds. przestępczości zorganizowanej i korupcji prowadzi postępowanie.
23 grudnia 2021 r. przedsiębiorca wyszedł z poznańskiego aresztu na podstawie decyzji prokuratury.
– Potwierdzam tę informację. Będzie teraz odpowiadał z wolnej stopy – powiedział adwokat Łukasz Krzyżanowski.
Na jakich warunkach mężczyzna odzyskał wolność? Czy i w jakiej wysokości została ustalona kaucja? Na odpowiedzi z Prokuratury Krajowej czekamy od kilku dni.
Zal22:31, 18.01.2022
2 1
Nie dosyć że artykuł dodany z opóźnieniem to jeszcze imię napisali z błędem. Gratulacje 22:31, 18.01.2022