W końcówce starego i na początku nowego roku odbyły się bardzo wartościowe warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie.
W grudniu warsztaty cukiernicze dla przyszłych kucharzy poprowadził mistrz Polski i mistrz świata w cukiernictwie Paweł Mieszała. Swoje umiejętności i wiedzę zdobywał w Belgii, Francji, Niemczech i Japonii. Warsztaty przebiegły w twórczej atmosferze, wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym i nasiąknięte praktyczną wiedzą z nastawieniem indywidualnym do każdego uczestnika. Poznali różne techniki produkcji ciast cukierniczych, które mają zastosowanie w gastronomii. Podczas szkolenia każdy przygotował wyroby z ciasta kruchego, francuskiego i drożdżowego.
Prace uczestników zostały wysoko ocenione przez mistrza. Warsztaty cukiernicze zakończyła degustacja słodkości.
4 stycznia w szkolnej pracowni w ramach projektu pn. „Popojutrze zawodowo” uczniowie gotowali pod mistrzowskim okiem wrocławianki Magdaleny Ossowskiej z dużym doświadczeniem pracy w restauracjach w Niemczech. Po kilku godzinach sprawnej i owocnej pracy powstały prawdziwe pyszności kuchni roślinnej, jak np. spaghetti z surowej cukinii, pesto z pomidorów, zupa z pieczonej dyni, smażone boczniaki, pieczony seler czy muffiny czekoladowe z cukinii.
11 stycznia w ZPS3 z okazji Dnia Wegetarian uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz na zajęciach praktycznych przygotowywali zdrowe pożywne, pełnowartościowe potrawy i napoje. Młodzież przygotowała m. in. shake jagodowo-bananowy z nasionami chia, makaron tagliatelle z cukinią i pomidorami z wegańskim parmezanem, naleśniki z białym serem i jabłkiem oraz palmersy z ciasta francuskiego z kremem jaglanym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz