Zamknij

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

15:22, 21.03.2020 ag Aktualizacja: 15:24, 21.03.2020
Skomentuj PAP PAP

Kaszę gryczaną bez obaw mogą jeść chorzy na celiakię i nietolerujący glutenu. Przez to, że ma niski indeks glikemiczny polecana jest również chorym na cukrzycę. A ponieważ regularnie jedzona, dzięki dużemu stężeniu magnezu, reguluje ciśnienie krwi, powinna znaleźć się w menu zmagających się z nadciśnieniem.

 

Dużą zaletą kaszy gryczanej jest obecny w niej jest błonnik. Poprawia on pracę jelit, zapobiega wzdęciom, a także ułatwia odchudzanie, gdyż utrzymuje uczucie sytości przez długi czas. Co ważne, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i tłuszczów.

Ponadto jedzenie gryki wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, m.in. za sprawą dużej ilości antyoksydantów. Antyoksydanty wzmacniają naczynia krwionośne i działają przeciwzakrzepowo. Mało tego, spowalniają procesy starzenia się organizmu i wspomagają odporność.

A kto powinien unikać kaszy gryczanej? Chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy. Obecne w niej siarka, chlor i fosfor mają działanie zakwaszające, co ma negatywny wpływ na wymienione dolegliwości. Najlepiej wybierać kaszę gryczaną niepaloną, gdyż ma więcej wartości odżywczych. (PAP Life)

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

opryskoprysk

0 0

a co z randapem 16:54, 21.03.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%