Zamknij

Jeśli jesteś chory na serce - jedz czekoladę

10:08, 09.08.2020 red. Aktualizacja: 10:10, 09.08.2020
Skomentuj

Czekoladę wytwarza się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków.

Według oficjalnej definicji czekolada to wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35 proc. suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14 proc. suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Aby uzyskać miazgę i tłuszcz kakaowy, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera. Kolejnym etapem produkcji jest konszowanie, czyli długotrwałe, intensywne walcowanie i mieszanie składników czekolady. Ten dziwnie brzmiący wyraz pochodzi z języka hiszpańskiego.

Umiar i rozsądek

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili analizę prowadzonych w ciągu ostatnich 50 lat badań na temat związków między czekoladą i chorobami serca. Sześć uwzględnionych projektów badawczych objęło ponad 330 tys. osób, które udostępniły informacje o spożyciu czekolady.Okazało się, że jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca. Konieczny jest jednak umiar i rozsądek w jej spożywaniu.

Dusznica i zawał serca

„W przeszłości badania kliniczne pokazały, że czekolada działa korzystnie zarówno na ciśnienie krwi, jak i na nabłonek naczyń krwionośnych. Chciałem sprawdzić, czy oddziałuje także na naczynia odżywiające serce (tętnice wieńcowe), czy nie. A jeśli tak, to czy działa korzystnie, czy szkodliwie” – opowiada kierownik grupy badawczej.W czasie obserwacji trwającej średnio prawie 9 lat u 14.043 uczestników pojawiła się choroba wieńcowa, a 4.667 doznało zawału.W porównaniu do osób, które jadły czekoladę rzadziej niż raz w tygodniu, ochotnicy jedzący ją raz lub więcej niż raz na tydzień, byli o 8 proc. mniej zagrożeni chorobą wieńcową (dusznicą bolesną).

Jak to możliwe?

„Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Mogą one ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu (lipoprotein wysokiej gęstości – cholesterolu HDL). Badanie nie sprawdzało, jakie rodzaje czekolady są zdrowsze od innych ani jaka jest optymalna porcja.„Czekolada wydaje się być obiecującym produktem, jeśli chodzi o zapobieganie chorobie wieńcowej serca. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby określić, ile oraz jaką czekoladę można zalecić” – twierdzą amerykańscy badacze.

Warto zwrócić uwagę, że dietetycy często mówią o ograniczaniu cukru czy nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodajmy więc, że umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa. Trzeba wziąć pod uwagę kalorie, cukier, mleko i tłuszcz w dostępnych w sprzedaży produktach. Szczególnie dotyczy to ludzi z cukrzycą i otyłością” – zwraca uwagę autor badania.

 

 

 

(red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%