Zamknij

PORADNIK KULINARNY. Zupa na receptę, czyli fiński sposób na witaminę D

12:54, 15.02.2021 Kasia Nowicka Aktualizacja: 13:07, 15.02.2021
Skomentuj

 

Wzmacnia kości, poprawia odporność i… nastrój. Tylko skąd ją wziąć, gdy temperatury nie zachęcają do spacerów? Talerz pysznej, parującej zupy z łososia to mój ulubiony sposób na niedobory humoru i witaminy D.

Wymyślili ją Finowie, choć swoją własną wersję mają też Szwedzi i Norwegowie. Na północy to, co trafia na talerze, musi być nie tylko zdrowe, ale na długo ogrzewać. A że łosoś jest w tych krajach towarem łatwo dostępnym, to ląduje w garnku w towarzystwie warzyw, które bez trudu mogą przetrwać zimowe miesiące.Dokładnie taką zupę – prostą i niezwykle pyszną – postawił przede mną kelner w czasie pobytu w Helsinkach. W białym, gorącym bulionie, słodkim od śmietanki i aromatu koperku pływały spore kawałki łososia, jędrne ziemniaki, maślany por i marchew.Wiele razy próbowałam odtworzyć ten smak w domowej kuchni. Po wielu bardziej i mniej udanych próbach doszłam do perfekcji. Sposób jest jeden – nie komplikować, bo zupa z łososia to zupa prosta. I tylko taka smakuje obłędnie.Lista składników nie jest długa. Podstawa to łosoś. Resztę bez trudu znajdziemy w lodówce albo w sklepie za rogiem. Gotowałam tę zupę w wielu wersjach: z mlekiem i ze śmietaną, na wywarze rybnym i po prostu na wodzie. Najlepszym wyjściem jest bulion rybny, ale ten warzywny też sprawdza się świetnie. Do zabielenia zupy wybierzcie śmietanę. Nie pożałujecie. Smacznego!

A jeśli podoba Wam się ten przepis, to po więcej zapraszam na www.platebykate.com

Możecie polubić też moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

 

 

Fińska zupa z łososia(porcja dla 4 osób)

Przygotowanie 10 min.Czas gotowania 25 min.

Składniki

500 g filetu z łososia400 g ziemniaków1 duży por, biała i jasnozielona część1 marchew spora1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego250 ml słodkiej śmietany 18 proc.20 g masła1 pęczek koperkusól, pieprz

Sposób przygotowania

Z łososia usuń skórę i ości. Pokrój w centymetrowe kawałki. Marchewkę pokrój w plasterki, pora w krążki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.Masło rozpuść w garnku o grubym dnie. Dodaj pora. Smaż go na małym ogniu tak, by zmiękł, ale nie zbrązowiał. Wlej bulion. Dorzuć ziemniaki, marchew i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Do zupy dorzuć łososia i gotuj kolejne 10 min.Do śmietany wlej pół szklanki gorącego bulionu by ją zahartować, dokładnie wymieszaj. Wymieszaną śmietanę wlej do zupy.Zmniejsz ogień i delikatnie gotuj zupę jeszcze 2-3 min. Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie wrzuć kilka ziaren roztartego w moździerzu różowego pieprzu.

 

 

(Kasia Nowicka)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%