Zamknij

Idzie zima. Róbcie kiszonki, a będziecie zdrowsi

18:17, 15.09.2019 | avicenna
REKLAMA
Skomentuj

Kiszenie jest najzdrowszym i najłatwiejszym sposobem przygotowania warzyw na zimę. Proces kiszenia opiera się na przetworzeniu cukrów prostych w kwas mlekowy, co oznacza, że nie musimy dodawać do nich białej śmierci, czyli cukru.

Bogactwo mikroelementów
Kiszonki dostarczają witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz chronią przed anemią. Są także dobrym źródłem witamin C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Oczyszczają organizm i mają dużo błonnika, który daje poczucie sytości, co sprzyja zachowaniu właściwej wagi.

Wiele plusów, jedno „ale”
Warzywa i owoce w czasie fermentacji tracą kalorie! Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal! Kiszonki lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie!
Jedyny minus to duża zawartość soli, która w nadmiarze szkodzi. Kiszonki należy więc jadać z umiarem jako dodatek.
Ukisić można każde warzywo, dzięki czemu stanie się ono lżej strawne niż surowe. U osób  często spożywających surówki z kapusty rzadziej występują nowotwory przewodu pokarmowego.

O tym pamiętajcie
Kiszonki kupowane w sklepie mogą mieć wiele wad:
1. są pasteryzowane, a pasteryzacja obniża właściwości odżywcze
2. są wytwarzane z surowców nie najwyższej jakości
3. mają środki konserwujące

Najlepsze są własne
Najzdrowsze są oczywiście kiszonki wykonane samodzielnie. Aby kiszonka się udała, produkty, ciasno upchane w słoju lub kamiennym garnku, zalewamy słoną zalewą (sól  konserwuje), tak by je dokładnie przykryć. Odcinając dopływ tlenu, zabezpieczymy kiszonkę przed rozwojem pleśni.
Kiszonki do szybkiego zjedzenia po 3-5 dniach przenosimy do lodówki lub chłodnego miejsca.

Z czego?
Do kiszenia nadają się niemal wszystkie owoce i warzywa. Poza kapustą i ogórkami mogą to być buraki, marchew, biała rzodkiew, cebula, jabłka. Produkty muszą być świeże, zdrowe, dojrzałe.
Poza solanką do kiszenia dodajemy np. koper, ziele angielskie, czosnek, cebulę, jagody jałowca. Poprawiają one nie tylko smak, ale mają też właściwości zdrowotne i konserwujące.

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
(avicenna)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© rzeczkrotoszynska.pl | Prawa zastrzeżone