Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jaj. W jednej z partii produktu wykryto niebezpieczne bakterie - pałeczki Salmonelli. GIS apeluje do konsumentów o unikanie spożywania wskazanej partii, aby zapobiec możliwym zatruciom pokarmowym.
W swoim najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej z partii świeżych jaj.
Produkt ten to "Świeże jaja, klasa A, 3 - jaja z chowu klatkowego", klasa wagowa L, z terminem przydatności do spożycia 22 września 2024 r. Numer partii: 22.09.2024, a kod kreskowy produktu: 5 987463 142650. Producentem jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z Krotoszyna.
GIS ostrzega, że spożycie jaj bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do zakażenia salmonellą, co wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnia Producentów PolEggs w Krotoszynie, Transportowa 11, o konieczności wycofania jaj z rynku.
- Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że konsumenci powinni natychmiast zrezygnować z używania jaj z tej partii.
Producent podjął już działania, powiadamiając odbiorców o konieczności wycofania produktu z rynku. Władze odpowiedzialne za kontrolę żywności prowadzą dalsze postępowanie w tej sprawie, by zapewnić bezpieczeństwo konsumentów.
Zakażenie Salmonellą może wywołać szereg nieprzyjemnych objawów, w tym wymioty, gorączkę, bóle brzucha oraz biegunkę, która może zawierać śluz lub krew.
Osoby spożywające jaja z zanieczyszczonej partii powinny być szczególnie czujne na te symptomy i w razie ich wystąpienia natychmiast zasięgnąć porady medycznej.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz