Zamknij

Sztuka miksologii: niezbędny przewodnik, aby zostać profesjonalnym barmanem

13:28, 17.01.2023 . Aktualizacja: 16:33, 24.01.2023
Skomentuj

 

Wbrew pozorom zostanie profesjonalnym barmanem nie jest, aż tak trudne jak może się to wydawać. Wymaga znajomości sztuki miksologii, czyli łączenia ze sobą alkoholi. Podpowiadamy, co należy zrobić, aby zostać zawodowym barmanem [artykuł sponsorowany].

 

Sprzęt zawodowego barmana

W ramach rozwoju w sztuce miksologii należy stosować coraz większą liczbę akcesoriów. Ich wykorzystania pozwala uzyskiwać jeszcze ciekawsze połączenia smakowe. Do najczęściej spotykanych sprzętów wykorzystywanych przez barmanów należą:

shaker - umożliwia skuteczne mieszanie i napowietrzanie koktajli. Może występować w wersji francuskiej lub bostońskiej. Ten ostatni wymaga stosowania sitka do przelewania napojów do szklanek,

miarka - nazywana jiggerem służy do dokładnego odmierzania składników. Jest to czynność, której nie można wykonywa "na oko", szczególnie w przypadku osób rozpoczynających swoją przygodę z tworzeniem koktajli,

łyżka - służy do efektywnego mieszania składników. Warto stawiać na modele uniwersalne, które sprawdzą się przy szklankach o różnej głębokości,

muddler - profesjonalne zastępstwo dla moździerza. Jest stosowany do szybkiego rozgniatania owoców i uzyskiwania zawartych w nich soków.

Przydatne porady dla przyszłych barmanów

Osoby pragnące zostać barmani muszą wiedzieć, że tego rodzaju fachowcy stosują kilka technik do tworzenia perfekcyjnych mieszanek. Pierwsza i najbardziej oczywista to shaking polegający na wstrząsaniu składników wraz z lodem. Kolejna to stirring, czyli mieszanie za pomocą łyżki barmańskiej, które pozwala na łagodne łączenie smaków. Inna ciekawa technika to building. Jest to tworzenie napoju alkoholowego bezpośrednio w szkle, w którym zostanie zaserwowany. Są to pojęcia stosowane przez wszystkich zawodowych barmanów i chcąc pracować w tej branży, należy mieć świadomość ich znaczenia.

Ponadto, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach dotyczących tworzenia i serwowania koktajli. Z oczywistych względów powinny posiadać estetyczny wygląd, co zwiększa ich atrakcyjność. Poza tym warto stawiać na dodawanie skórek z cytrusów, które stanowią ciekawe urozmaicenie dla klientów. Nie można też popełniać częstego błędu wśród początkujących, a zatem wstrząsania napojów gazowanych.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Craftbar.Shop oferującym profesjonalny sprzęt barmański.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%