Zamknij

Wielkie tarcie chrzanu w Chrzanie!

16:08, 15.02.2024 . Aktualizacja: 16:27, 15.02.2024
Skomentuj

Już po raz drugi Zarząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”. Wydarzenie, którego tematem przewodnim są wielkanocne tradycje oraz potrawy z chrzanem skierowany jest do kół gospodyń wiejskich. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 4 marca, a finał odbędzie się 24 marca w Chrzanie, gm. Żerków, pow. jarociński.

Biała kiełbasa z chrzanem to charakterystyczny element wielkanocnego stołu. Tradycja wykorzystania chrzanu będącego dodatkiem i składnikiem wielu potraw przekazywana jest od pokoleń. Konkurs zachęca mieszkańców Wielkopolski do uprawy i wykorzystywania tej rośliny oraz do promocji jego walorów zdrowotnych i smakowych.

Koła gospodyń wiejskich, czerpiąc z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy z chrzanem.  

– Druga edycja konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowana przez nasz samorząd i Gminę Żerków to okazja do poznania nowych smaków, promocji lokalnych tradycji i przysmaków. Organizacja  konkursu ma na celu populację rośliny, ale także licznych tradycji świątecznych i kulinarnych związanych z Wielkanocą. Konkurs to także  inspiracja młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Ogromnych emocji dostarczy konkurencja tarcia chrzanu na czas, która pokazuje, że uczestnicy rywalizacji oprócz talentu kulinarnego muszą posiadać dużą siłę i sprawność fizyczną. Finał odbędzie się 24 marca w Chrzanie w Gminie Żerków – mówi „Rzeczy Krotoszyńskiej” wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Konkurs skierowany jest do kół gospodyń wiejskich na terenie województwa wielkopolskiego. Każdy uczestnik może zgłosić się do jednej lub na dwu kategorii konkursowych – do konkursu tarcia chrzanu oraz konkursu na potrawę z chrzanu lub z chrzanem.

W konkursie tarcia chrzanu mogą wziąć udział jedna lub dwie osoby z KGW, które będą pojedynczo lub na zmianę tarły chrzan przez maksymalnie 3 minuty. W ramach drugiej kategorii na najlepszą potrawę z chrzanu uczestnicy zobowiązani są dostarczyć potrawę zgłoszoną w ramach trwającego naboru zgłoszeń. Przedmiotem oceny konkursu tarcia chrzanu będzie waga utartego chrzanu. Natomiast przygotowane potrawy z chrzanem lub z chrzanu będą oceniane pod względem: wyglądu, estetyki, oryginalności, sposobu podania,  walorów smakowych i zapachowych. Laureaci konkursu, którzy uzyskają największą liczbę punktów w każdej z dwóch kategorii, otrzymają nagrody finansowe za zajęcie I, II i III miejsca. Przewidziano także wyróżnienia w każdej z dwóch kategorii.

Nabór zgłoszeń trwa do 4 marca, natomiast finał odbędzie się 24 marca w sali sportowej w Chrzanie.

Szczegółowe informacje zawarte są w regulaminie zamieszczonym na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu https://www.umww.pl/chrzan

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%