Na Rynku odbyło się wydarzenie kulinarne pod hasłem „Powiat od kuchni”.
Przed krotoszyńskim ratuszem, w niedzielę 14 września pojawiło się wiele stoisk gastronomicznych, głównie obsługiwanych przez koła gospodyń, szkoły i inne lokalne organizacje. Pojawił się także kucharz Dominik Bielawny, szef lokalnej restauracji „U Bielawnego” i absolwent ZSP2 w Krotoszynie.
Swoim wieloletnim doświadczeniem postanowił się podzielić z uczestnikami wydarzenia. Podczas pokazu gotowania, na scenie przedstawił pomysły na 2 popisowe dania. Pierwsze to carpaccio ze schabu daniela z olejem lubczykowym i grana padano oraz piklami z kalarepy. Drugie natomiast to
stek z daniela marynowany w czosnku, tymianku, rozmarynie z pieczonym kalafiorem, młodym brokułem, karmelizowanymi marchewkami oraz sosem na bazie likieru Jägermeister.
Po ich przyrządzeniu zaproszono obecnych do spróbowania.
Dla obecnych Kół Gospodyń Wiejskich przygotowano rywalizację „Dzika uczta młodego smakosza”. W jury znajdowali się: starosta Paweł Radojewski, Dominik Bielawny, prezes LAS Kalisz - Tomasz Tarnawski oraz uczniowie z ZSP2 i ZSP3.
Rywalizowano w dwóch kategoriach. W daniach z królika wygrało KGW Konarzew, a w potrawach z dziczyzny najlepsze oceny otrzymały panie z KGW Biadki (to koło otrzymało również nagrodę w postaci warsztatów z Dominikiem Bielawnym).
Na scenie wystąpiły także trzy zespoły muzyczne, które umiliły czas spędzony przy potrawach. Najpierw swoje umiejętności przedstawili najmłodsi uczniowie Szkoły Muzycznej Talent Studio w programie „Małe TGD” . Następnie szanty wykonał lokalny zespół Skippers, a pod wieczór zespół The Posteman z Polkowic zaprezentował się w repertuarze The Beatles.
Imprezę zorganizowało Starostwo Powiatowe w Krotoszynie we współpracy z Urzędem Miejskim i lokalnymi firmami
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz