Borykasz się z insulinoopornością? Koniecznie zmień dotychczasowy sposób żywienia. Czy to oznacza, że nie możesz jeść słodyczy? Wystarczy, że będziesz wybierać produkty o niskim IG, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Przekonaj się, jakie słodycze w insulinooporności będą dobrym wyborem.
Przy insulinooporności wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym, które powodują wolniejszy wzrost glukozy. Świetnie sprawdzi się w tym celu np. gorzka czekolada zawierająca min. 70% kakao. Dodatkowo jest też bogata w antyoksydanty i stanowi genialny dodatek do wielu deserów – muffinek, ciastek czy batoników zbożowych.
Cateringi dietetyczne np. ten dostępny na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/krotoszyn/ często oferują też desery z nasionami chia. Szczególnie puddingi chia ze świeżymi owocami to dobry wybór do pracy, szkoły lub na uczelnię. Nasiona chia są bogate w błonnik, dzięki czemu pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Jakie jeszcze słodycze są dobre dla osób z insulinoopornością? Wybieraj desery z naturalnymi słodzikami, które stanowią zdrowszą alternatywę dla rafinowanego cukru. Świetnie sprawdzi się stewia oraz erytrytol, który ma niski IG.
Do diety możesz też wprowadzić desery oparte na świeżych owocach z niskim IG. Szczególnie polecamy owoce jagodowe, cytrusy i jabłka.
Suszone owoce bez cukru, orzechy czy nasiona to niejedyne słodycze, które możesz jeść, gdy masz insulinooporność. W dietach pudełkowych oferowanych np. przez catering dostępny na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/kalisz/ często oferowane są zdrowe desery z niskim IG. To dobre rozwiązanie, jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie deserów. Chcesz samodzielnie przygotować słodycze dla insulinoopornych? Zatem skorzystaj z naszych inspiracji. Szczególnie polecamy: