Na Śląsku rolada, modra kapusta i kluski. Wielkopolska kojarzy się z gzikiem i pyrą. A Kaszuby to królestwo czerniny. Co region to inne tradycyjne dania. Natomiast dla odmiany warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Eksperymentowanie w kuchni to odkrywanie nowych smaków, nie mówiąc już o tym, że urozmaicając dietę, wzbogacamy ją o cenne składniki odżywcze. Zdecydowanie częściej powinniśmy sięgać po ryby.
Przez wielu łosoś uznawany jest za niekwestionowanego króla mórz. Wygląda niezwykle pod różnymi postaciami, ma delikatny smak i można go przygotować na wiele sposobów. To trzy powody, by znalazł się w końcu również na niedzielnym stole. Nie wspominając, że zaliczany jest do najzdrowszych ryb. A i wcale nie musisz się natrudzić, by przygotować króla wód w świątecznej oprawie. Najlepszy w tym celu jest piekarnik. Ile pieczemy łososia? Wystarczy około 15 minut. Piekarnik rozgrzany do 200 stopni. A samo przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy skropić rybę cytryną, posypać solą morską i pieprzem. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch połóż kawałki masła.
Szybki obiad z łososiem przygotujesz bez większego wysiłku. Dodatkiem może być ryż, ziemniaki czy warzywa. Z łososiem świetnie komponuje się szpinak podsmażany z czosnkiem. Wiele inspiracji znajdziesz też na stronie fotoprzepis.pl.
Któż nie lubi kotletów schabowych? Jednak suty obiad często odbiera chęci do aktywnego odpoczynku w niedzielę, dlatego warto zamienić schabowego na schab w mniej kalorycznej odsłonie. Pomysłem na niedzielny obiad jest schab z piekarnika. Idealnie sprawdza się na świątecznym stole i ma też jeszcze jedną dużą zaletę - świetnie smakuje na zimno i ciepło. Można z nim zrobić kanapkę do pracy w poniedziałek.
Jak przygotować schab, by był kruchy i soczysty? Najlepiej jeśli przygotujemy marynatę w sobotę wieczorem i pozostawimy schab na noc w przyprawach. Dzięki temu będzie miał czas na to, by nimi przejść. Przed włożeniem schabu do piekarnika, możesz obsmażyć go z jednej i drugiej strony na patelni. A dobrym pomysłem jest pieczenie w rękawie, o czym dokładnie przeczytasz na stronie: https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-piec-schab/. Schab można podawać z różnymi dodatkami, ziemniakami, ryżem, kaszą i warzywami. Pasuje do niego zarówno modra kapusta jak i lekka surówka z pekińskiej. Jeśli nie masz rękawa, upiecz schab w piekarniku, układając go w brytfance. Pieczony schab jest bardzo smaczny i jest świetną alternatywą dla tradycyjnego schabowego na niedzielny obiad. Zwłaszcza że dobrze smakuje również na zimno.
Na niedzielnym obiedzie nie powinno zabraknąć warzyw, bez względu na to, czy stawiasz na rybę czy mięso.