Wędzenie mięsa, wędlin, ryb czy serów to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Czy wiesz, że aby cieszyć się smakiem wędzonych potraw, wcale nie musisz czekać wiele dni? Wędzarnie ogrodowe umożliwiają przyrządzenie pysznego, aromatycznego posiłku w kilka godzin. Poznaj wskazówki, dzięki którym wybierzesz wędzarnię do swojego ogrodu.
Wędzarnie ogrodowe różnią się wymiarami, sposobem zasilania i użytymi materiałami. Obok wędzarni murowanych dostępne są też wędzarnie mniej lub bardziej przypominające beczkę – można je zobaczyć np. na stronie internetowej top-grille.pl. Wędzarnie tego drugiego rodzaju wyróżniają się nie tylko kształtem – ponieważ nie są trwale związane z gruntem, istnieje możliwość ich przenoszenia.
Wędzarnie ogrodowe można też podzielić, biorąc pod uwagę metodę wędzenia produktów. W ten sposób wyróżnia się:
Lubisz grillować, ale od czasu do czasu masz ochotę na bardziej aromatyczne dania? W takim przypadku wędzarnia ogrodowa umożliwiająca wędzenie na ciepło to dobry wybór.
Czym wyróżnia się dobra wędzarnia ogrodowa? Takie urządzenie powinno:
Poszukując wędzarni ogrodowej, która pozwala wędzić produkty na ciepło, zwróć uwagę na jej wysokość. Od tego parametru zależy m.in. Twoja wygoda. Jeżeli planujesz używać wędzarni często, nie może ona być zbyt niska.
W Stanach Zjednoczonych wędzenie na ciepło – obok BBQ i grillowania – jest niezwykle popularne. Tam też proces wędzenia produktów na ciepło został doprowadzony do perfekcji. Planujesz zakup wędzarni ogrodowej na ciepło? Aby uzyskać jak najlepsze efekty smakowe, pamiętaj o kilku wskazówkach.
Produkty najlepiej pochłaniają dym, gdy są surowe. Stąd też najwięcej uwagi procesowi wędzenia warto poświęcić na jego początku. Duże znaczenie ma również gatunek użytego drewna. Według specjalistów najlepiej z mięsem komponuje się dymna mieszanka z drzew owocowych (wiśnia, jabłoń, śliwa). Masz ochotę na coś specjalnego? Wykorzystaj do wędzenia drewienka whiskey. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą one z beczek po szlachetnym trunku.
Produkty przygotowane do wędzenia mogą być wcześniej poddane innej obróbce – wymienić wystarczy marynowanie. To sposób, aby uzyskać jeszcze bogatszy aromat i pobudzić kubki smakowe. Eksperymentując, możesz nie tylko zaskoczyć bliskich bukietem smaków, ale również zaserwować im sycące i apetyczne posiłki.