Produkty mleczne cieszą się dużą popularnością. Rezygnują z nich m.in. osoby z nietolerancją laktozy i weganie. Sery, mleko, twaróg czy kefir są znane w Europie od wielu lat i na stałe zakorzeniły się w naszej tradycji [materiały partnera].
Wśród produktów mlecznych możemy wyróżnić przede wszystkim:
Wyrabia się je z bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki, soli i niemal wszystkich rodzajów mleka. Metody wytwarzania także są inne, w zależności od regionu czy efektu, który producent chce uzyskać. Sery żółte różnią się kształtem, zapachem czy intensywnością koloru. Najpopularniejsze gatunki to Gouda, Salami, Mazdamer czy Mozarella.
Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego, można je pozyskiwać od krów, kóz i owiec. W zależności od regionu zamieszkania niektóre rodzaje są bardziej powszechne niż inne. W Polsce pijemy i produkujemy więcej mleka krowiego, w terenach górzystych, gdzie hodowla bydła jest utrudniona, tradycyjnie pije się mleko kozie i owcze.
Inaczej ser biały, wytwarza się go z mleka. Ma biały kolor, a jego konsystencja może być grudkowata lub gładka. Powstaje poprzez stopniowe podgrzewanie skwaszonego przy użyciu podpuszczki mleka krowiego. Zaliczany jest do serów świeżych, niedojrzewających.
Wytwarza się je z mleka, które pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, które rozkładają cukier i powodują kwaśnienie produktu. Spożywanie jogurtów niesie za sobą wiele korzyści. Probiotyczne bakterie mają doskonały wpływ na układ trawienny
To sfermentowany napój mleczny, konsystencją przypomina jogurt jednak jest bardziej lejący. Uwielbiany za swój charakterystyczny, kwaśny smak.
Słodka śmietanka, jaką znamy z deserów jest uzyskiwana z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Później można z niej zrobić także kwaśną śmietanę, która jest składnikiem wielu polskich zup tradycyjnych.
To jadalny tłuszcz, otrzymuje się go ze śmietany. Co ciekawe może być pochodzenia nie tylko krowiego, ale również owczego i koziego. Znajdziemy w nim dużą zawartość witaminy A, D i E oraz retinol i β-karotenu.
Nabiał jest dość ważnym elementem codziennej diety. Produkty mleczne dostarczają dużo wapnia, które jest budulcem kości. Są także bogate w białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli decydujemy się na wykluczenie go z jadłospisu (np. ze względów zdrowotnych albo etycznych) powinniśmy dbać o dostarczanie tych wartości odżywczych z innych źródeł.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz