Zamknij
REKLAMA

Nabiał - czy warto go spożywać?

16.36, 18.10.2022 . Aktualizacja: 13.41, 24.10.2022
Skomentuj

 

Produkty mleczne cieszą się dużą popularnością. Rezygnują z nich m.in. osoby z nietolerancją laktozy i weganie. Sery, mleko, twaróg czy kefir są znane w Europie od wielu lat i na stałe zakorzeniły się w naszej tradycji [materiały partnera].

 

Nabiał - rodzaje

Wśród produktów mlecznych możemy wyróżnić przede wszystkim:

  • Sery żółte

Wyrabia się je z bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki, soli i niemal wszystkich rodzajów mleka. Metody wytwarzania także są inne, w zależności od regionu czy efektu, który producent chce uzyskać. Sery żółte różnią się kształtem, zapachem czy intensywnością koloru. Najpopularniejsze gatunki to Gouda, Salami, Mazdamer czy Mozarella.

  • Mleko

Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego, można je pozyskiwać od krów, kóz i owiec. W zależności od regionu zamieszkania niektóre rodzaje są bardziej powszechne niż inne. W Polsce pijemy i produkujemy więcej mleka krowiego, w terenach górzystych, gdzie hodowla bydła jest utrudniona, tradycyjnie pije się mleko kozie i owcze. 

  • Twarogi

Inaczej ser biały, wytwarza się go z mleka. Ma biały kolor, a jego konsystencja może być grudkowata lub gładka. Powstaje poprzez stopniowe podgrzewanie skwaszonego przy użyciu podpuszczki mleka krowiego. Zaliczany jest do serów świeżych, niedojrzewających.

  • Jogurty

Wytwarza się je z mleka, które pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, które rozkładają cukier i powodują kwaśnienie produktu. Spożywanie jogurtów niesie za sobą wiele korzyści. Probiotyczne bakterie mają doskonały wpływ na układ trawienny

  • Kefiry

To sfermentowany napój mleczny, konsystencją przypomina jogurt jednak jest bardziej lejący. Uwielbiany za swój charakterystyczny, kwaśny smak.

  • Śmietanę i śmietankę

Słodka śmietanka, jaką znamy z deserów jest uzyskiwana z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Później można z niej zrobić także kwaśną śmietanę, która jest składnikiem wielu polskich zup tradycyjnych.

  • Masło

To jadalny tłuszcz, otrzymuje się go ze śmietany. Co ciekawe może być pochodzenia nie tylko krowiego, ale również owczego i koziego. Znajdziemy w nim dużą zawartość witaminy A, D i E oraz retinol i β-karotenu.

Nabiał - czy warto go spożywać?

Nabiał jest dość ważnym elementem codziennej diety. Produkty mleczne dostarczają dużo wapnia, które jest budulcem kości. Są także bogate w białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli decydujemy się na wykluczenie go z jadłospisu (np. ze względów zdrowotnych albo etycznych) powinniśmy dbać o dostarczanie tych wartości odżywczych z innych źródeł.

 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%