Zamknij

Wędzone i marynowane przysmaki z Ukrainy

13:55, 20.04.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:02, 22.04.2021

Zazwyczaj produkty kupowane przez nas w sklepach mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Jest tak w przypadku wszelkich artykułów sypkich takich jak mąka, kasza, ryż, makaron, a także wszelkiego rodzaju konserwy. Niestety niektóre z produktów, które kupujemy nadają się do spożycia tylko w określonym krótkim czasie. Co jednak w przypadku, gdy wolimy cieszyć się ich smakiem nie tylko zaraz po wyjściu ze sklepu. Istnieje zatem kilka alternatyw dla tych przysmaków prosto z Ukrainy, które mają krótszy termin przydatności.

Ryby - jak przedłużyć ich trwałość?

Świeże ryby, które kupujemy na stoiskach sklepowych powinny zostać przyrządzone i spożyte jak najszybciej. Ze względu na ich bardzo krótki termin i warunki, w których powinny być przechowywane (rybę powinno przechowywać się w lodówce, najlepiej na lodzie w szczelnie zamkniętym pojemniku), nie kupujemy ich zbyt często. Oczywiście możemy zakupić rybę mrożoną, której przydatność do spożycia wynosi nawet do kilku miesięcy, pod warunkiem przechowywania jej w odpowiednich warunkach (w przypadku rozmrożenia nie można jej zamrażać ponownie).

Gdy jednak nie chcemy korzystać z ryb mrożonych ani spożywać od razu po zakupie, warto rozważyć zakup ryby wędzonej. W jej przypadku termin przydatności wynosi nawet do 14 dni. Przeróżne rodzaje ryb wędzonych można znaleźć na stronie https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/wedzone-ryby/.

Od makreli, po łososia, leszcza, śledzie oraz pstrągi. Każdy smakosz ryb może znaleźć odpowiednią dla siebie alternatywę świeżej rybki. Dodatkowym atutem wędzonej ryby jest jej charakterystyczny smak i aromat. Można ją równie dobrze spożywać na zimno, jak i po podgrzaniu. Ukraińskie wędzone ryby stanowić mogą samoistną przekąskę, dodatek do sałatek lub też przysmak idealny do piwa. Wędzone na zimno lub na gorąco, o skoncentrowanym smaku, przesycone dymnym aromatem... Nic dziwnego, że na Ukrainie wędzone ryby uchodzą za tak uniwersalną przekąskę.

Mięso o przedłużonym terminie przydatności

Do produktów, które przygotowujemy w krótkim czasie od ich kupna możemy zaliczyć również mięso. Wołowe, wieprzowe, drobiowe nadaje się do spożycia od kilku godzin do maksymalnie trzech dni od jego zakupu. Trwałość mięsa można również przedłużyć za pomocą jego mrożenia, jednak nawet w tych warunkach nie można go przechowywać przez długi okres.

W przypadku mięsa wołowego i wieprzowego możemy odnaleźć w sklepach jego suszoną wersję tzw. „beef jerky”. Niezwykle aromatyczne nie wymaga przechowywania w lodówce, dzięki czemu możemy je zabrać ze sobą do pracy czy też na wycieczkę.

Owoce - smaki lata zamknięte w słoikach

Najlepszy smak mają owoce zerwane prosto z drzewa. W sklepach możemy znaleźć bogatą ofertę świeżych owoców, niestety większość z nich jest dostępna tylko w sezonie, a co się z tym wiąże, możemy je dostać od rodzimych producentów tylko w wybrane miesiące.

Oczywistą alternatywą są dla nas owoce mrożone sprzedawane w wielu sklepach, łatwe do przechowywania, a także wszelkiego rodzaju dżemy i kompoty. Innym zamiennikiem świeżych owoców są również owoce suszone. Morele, śliwki, figi, a nawet jabłka można kupić w postaci suszonych kawałków lub też całych owoców. Ze względu na ich słodycz idealnie nadają się jako dodatek do ciast oraz deserów.

Warzywa - zielona siła ze słoika

W przypadku warzyw ich termin również nie jest zbyt długi. Warzywa przechowywane w lodówce nadają się do spożycia w ciągu kilku dni. Pozostawione na blacie w kuchni w kolejny dzień zazwyczaj tracą swoją jędrność.

Jeżeli jednak chcielibyśmy wykorzystać warzywa w późniejszym czasie, tutaj z pomocą przychodzą nam warzywa w słoikach. Marynowane, konserwowe lub pasteryzowane warzywa w słoikach, gdy są szczelnie zamknięte, nadają się do spożycia nawet do roku, a nawet i dłużej.

Szeroką gamę warzyw prosto w słoikach prosto od ukraińskich producentów oferuje sklep Best Market pod adresem https://best-market.pl/przetwory-warzywne/warzywa-marynowane/.

Znaleźć tam możemy ulubione ukraińskie warzywa takie jak: marynowany czosnek niedźwiedzi, bakłażany, ostre papryczki, ogórki, a także mieszanki warzywne. Niektóre z nich ciężko spotkać w naszych rodzimych sklepach, na Ukrainie zaś zalicza się je do dań tradycyjnych, sprawdzonych, łączących w sobie zdrowie ze smakiem.

Z warzyw w słoiku możemy przyrządzić sałatki oraz podać jako dodatek do obiadu lub zjeść w formie przekąski. Ze względu na łatwość ich przechowywania sprawdzą się w praktycznie każdym domu.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%