Zamknij

Ziemniaki i bataty - czym się różnią, jak je gotować?

10:00, 23.07.2021 | materiały partnera

Słodkie ziemniaki” – tak niektórzy określają bataty, ale czy rzeczywiście mamy do czynienia z praktycznie tym samym warzywem, które różni się jedynie smakiem? Sprawdź sam i dowiedz się, ile czasu gotować ziemniaki, a ile bataty, by były pyszne, a przy tym nie utraciły swoich zdrowotnych właściwości.

Batat – kuzyn ziemniaka

Pomiędzy batatem i ziemniakiem występują różnice nie tylko w wyglądzie, ale również w smaku oraz w zawartości składników odżywczych.

Ziemniaki zawierają duże ilości potasu, pierwiastka, który ma wpływ na regulację gospodarki wodnej, a także kwasowo-zasadowej w organizmie oraz witaminy C, odpowiadającej za wzmacnianie naszej naturalnej odporności. Ziemniak to także prawdziwa skarbnica takich składników jak: magnez, fosfor, miedź, magnez, witamina B czy witamina K.

Z kolei bataty są nie tylko słodsze w smaku od ziemniaków, ale również zawierają nieznacznie więcej błonnika niż ziemniaki. W składzie batatów znajdziemy znacznie więcej beta-karotenu, który działa antyoksydacyjnie oraz wzmacniająco na organizm. Batat ma również dwukrotnie więcej wapnia, lecz mniej potasu niż jego kuzyn – ziemniak.

Ziemniaki mają nieco mniej kalorii niż bataty. W 100 gramach tych pierwszych znajduje się od 69 do 77 kcal, natomiast w 100 gramach tych drugich – 88 kcal. Same warzywa nie są więc bardzo kaloryczne. Za wysoką kaloryczność dań z użyciem tego rodzaju produktów odpowiadają przede wszystkim sosy, którymi je polewamy oraz różnego rodzaju tłuszcze, na których są smażone czy pieczone.

Zarówno ziemniaki, jak i bataty można wykorzystać do przyrządzania smacznych zup, sałatek czy zapiekanek. Podczas, gdy ziemniaki pod skórką kryją żółty kolor, bataty mogą występować w kilku różnych odcieniach – począwszy od fioletowego, poprzez pomarańczowy, po czerwony.

Czas gotowania ziemniaków i batatów

Aby ziemniaki i bataty były smacznym dodatkiem lub podstawą obiadu, należy zwrócić uwagę na czas, w jakim są gotowane. Jeśli nie wiesz, jak długo gotować ziemniaki, by były smaczne, kieruj się nie tylko samą intuicją, ale również wykorzystaj wiedzę innych osób w tym obszarze. Szacuje się, że ziemniaki powinny być gotowane około 25-30 minut w osolonej wodzie. Pamiętaj, by podczas gotowania – od czasu do czasu sprawdzić ich miękkość. Możesz to zrobić wbijając widelec w ziemniaka.

Bataty zwykle należy przyrządzać nieco dłużej niż ziemniaki. Zastanawiasz się, ile czasu gotować bataty? Podpowiadamy. Czas ten powinien wynosić od 30-40 minut. Bataty powinny być gotowane pod przykryciem w osolonej dwiema łyżeczkami soli wodzie. Warto dodać również łyżeczkę cukru do smaku. Ich miękkość – podobnie jak w przypadku ziemniaka – można sprawdzić wykorzystując do tego widelec. Jeśli wchodzi miękko, oznacza, że bataty są gotowe.

Bataty i ziemniaki mogą stanowić wspaniałą podstawę wielu dań. Warto więc znać podstawowe zasady ich gotowania.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%