Zamknij

Co proponują panie z KGW w Biadkach na święta?

09:04, 23.12.2024 Aktualizacja: 09:13, 23.12.2024
Skomentuj Wspólna wieczerza wigilijna, na której podsumowano całoroczne  działania Wspólna wieczerza wigilijna, na której podsumowano całoroczne działania

W tym roku przed świętami Koło Gospodyń Wiejskich w Biadkach miało sporo pracy.

 

Wspólnie z miejscową Ochotniczą Strażą Pożarną przygotowano dwa wydarzenia. Pierwszym z nich był Mikołajkowy Wieczór Filmowy zorganizowany na początku grudnia.

Podczas niego wiele osób, głównie dzieci i młodzież, zebrało się w remizie, by wspólnie obejrzeć świąteczne filmy. Uczestnicy przynieśli własne karimaty i leżaki. Organizatorzy przygotowali popcorn i gorąca czekoladę.

Drugą inicjatywą była wspólna wieczerza wigilijna, na której podsumowano całoroczne wspólne działania na rzecz społeczności lokalnej. Zebrani zasiedli razem do stołów, złożyli sobie życzenia i miło spędzili czas.

 

***

Poprosiliśmy Beatę Czech z Koła Gospodyń Wiejskich w Biadkach o podzielenie się z Czytelnikami „Rzeczy Krotoszyńskiej” sprawdzonymi przepisami na świąteczne potrawy.

 

Makiełki

Danie składające się głównie z maku i makaronu, które w rodzinie Beaty Czech gości na stole od kilku pokoleń.

PRZEPIS

Ilość składników dopasowujemy według własnych potrzeb w zależności od ilości osób przy stole. Mak musi być ugotowany w wodzie albo mleku. Po ugotowaniu należy go ostudzić i zmielić, najlepiej dwa razy. Dodać masło, miód, rodzynki i posiekane orzechy. Osobno ugotować makaron. Jeżeli ktoś lubi, może dodać aromat migdałowy lub waniliowy olejek. Na koniec wszystkie składniki należy wymieszać i gotowe!

 

Zupa grzybowa

Na stole wigilijnym nie może zabraknąć zupy grzybowej, która swoim zapachem nada spotkaniu niezwykłą atmosferę.

PRZEPIS

Na noc namoczyć grzyby suszone. Rano ugotować, a po ugotowaniu odcedzić, ale nie wylewać wywaru.

Posiekać cebulę i zarumienić ją na maśle. Do cebulki wrzucić grzyby i podsmażyć.

Po podsmażeniu należy wlać pozostawiony wywar z grzybów i dolać wody. Dodać sól, pieprz ziele angielskie, liście laurowe, słodką śmietanę i łyżeczkę majeranku. To danie można podawać w dowolnej formie. W zależności od preferencji, można zblendować albo dodać makaron.

 

Śledzik z grzybami

To danie wymaga wcześniejszego przygotowania i nieco więcej cierpliwości.

PRZEPIS

Słoik leśnych grzybów zaprawionych w zalewie octowej należy posiekać, a zalewę pozostawić. Cebulę również posiekać, a słone śledzie matiasy pokroić na dwucentymetrowe kawałki i włożyć 3 dni przed Wigilią do słoika na „przekładkę”: cebula-śledź-grzyby, cebula-śledź-grzyby...

Wszystko zalewamy zalewą pozostawioną od grzybów. Po trzech dniach śledzik jest gotowy do „wypłynięcia” na stół.

 

 

(Eryk Fabiszak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%