Podczas rejestracji firmy twoim obowiązkiem jest poinformowanie o tym PIP i Sanepid, zależnie od tego jaki zakres i rodzaj ma zgłaszana działalność oraz gdzie ma miejsce. Poniżej znajdują się konkretne okoliczności w jakich musisz dokonać zgłoszenia.
PIP jest organem administracji publicznej odpowiadającym za przestrzeganie przepisów prawa pracy oraz BHP przez przedsiębiorców zatrudniających pracowników na podstawie umów cywilnoprawnych oraz umów o pracę. Najpierw jednak należy zarejestrować firmę, a dopiero potem załatwiać formalności w Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Państwowej Inspekcji Pracy. Należy w tym celu uzyskać wpis w CEIDG, czyli Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub KRS - Krajowym Rejestrze Sądowym.
Dla sprawnego przejścia całej procedury i poprowadzenia przez cału proces, warto skorzystać z fachowej pomocy, której udzielają specjaliści z IFIRMA.PL. Sprawdź na https://www.ifirma.pl/rejestracja-firmy.
Obowiązek zgłoszenia działalności do PIP w ciągu 30 dni został zniesiony w 2013 roku. Aktualnie wszystkie informacje dostarczane są podczas składania wniosku do CEIDG lub KRS oraz przy procesie rejestracji firmy.
Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, którymi są zatrudnienie osoby niepełnosprawnej i ubieganie się o otrzymanie statusu zakładu pracy chronionej. Pozwala to zwolnić się z niektórych zobowiązać podatkowych, a także umożliwia dofinansowanie do kredytów bankowych na konkretne cele oraz uzyskanie zwrotu kosztów np. za modyfikację miejsca pracy. Otrzymanie takiego statusu łączy się z przystosowaniem toalet, szatni, przestrzeni roboczej i innych miejsc specjalnie dla osób niepełnosprawnych, zachowując przy tym zasady BHP. Powinieneś/-aś dodatkowo prowadzić działalność w dłuższym okresie czasu niż jeden rok, zatrudniać minimum 25 pracowników na pełny wymiar czasu oraz osiągać wyznaczone wskaźniki co do zatrudnienia osób z niepełnosprawnością. Wniosek złożyć można osobiście w Urzędzie Wojewódzkim, ale także listownie czy przez internet. Po złożeniu, wniosek zostanie zweryfikowany pod kątem normalnym, a następnie w Twoim zakładzie pracy pojawi się inspektor w celu sprawdzenia spełnienia wyznaczonych wymagań.
W przypadku gdy jesteś zagranicznym pracodawcą lub agencją pracy tymczasowej i delegujesz pracownika do pracy na terytorium Polski, wtedy również musisz złożyć oświadczenie do PIP-u. Nie możesz tego zrobić później niż w pierwszy dzień pracy zatrudnionego.
Zgłoszenie do PIP nie podlega żadnym opłatom, natomiast brak takiego zgłoszenia w dopuszczalnym terminie wiąże się z karą grzywny między 1000 a 30 000 zł. Warto również pamiętać o zgłaszaniu wszelkich zmian lub likwidacji firmy do Państwowej Inspekcji Pracy.
Sanepid, czyli Państwowa Inspekcja Sanitarna to instytucja, która zajmuje się głównie nadzorem nad warunkami higienicznymi w dziedzinie żywienia oraz bezpieczeństwa pracy. Aby przedsiębiorstwa związane z gastronowią i wyżywieniem mogły działać legalnie, muszą najpierw złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów, które podlegają inspekcji sanitarnej albo wniosek o wpis z zatwierdzeniem.
Rodzaj wniosku uwarunkowany jest rodzajem Twojej działalności gospodarczej. Ważne jest w tym przypadku wyjaśnienie terminu jakim jest "zatwierdzenie zakładu", to znaczy wizyta inspektora sanitarnego i przeprowadzenie przez niego kontroli. Następnie wydawana jest decyzja określająca możliwość rozpoczęcia działalności.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego z 2004 roku określa kogo obowiązuje zgłoszenie do Sanepidu o rozpoczęciu działalności:
Punkty gastronomiczne, takie jak kawiarnie, restauracje itp.
Producentów żywności, czyli cukiernie, piekarnie itp.
Sklepy z żywnością.
U ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku wskazane zostały podmioty, które nie mają obowiązku zatwierdzenia od Państwowej Inspekcji Sanitarnej do prowadzenia działalności w branży spożywczej:
Przedsiębiorstwa, które prowadzą sprzedaż na małą skalę,
Gospodarstwa agroturystyczne,
Sklepy zielarskie,
Zakłady sprzedajace żywność o długiej dacie przydatności do spożycia,
Zakłady, które korzystają z automatów vendingowych (automatów do dystrybucji żywności).
Decyzji organu wymaga wciąż zgłoszenie do Sanepidu o rozpoczęciu działalności. Nie możesz więc prowadzić biznesu, jeśli jeszcze nie otrzymałeś odpowiedzi.
Zgłoszenia do Sanepidu - kiedy i gdzie należy ich dokonać?
Rejestracja firmy wymaga złożenia do Państwowej Inspekcji Sanitarnej odpowiedniej dokumentacji. By to zrobić, należy albo udać się osobiście do urzędu i złożyć tam wniosek, albo dostarczyć go elektronicznie lub listownie. Organ wyda następnie swoją ocenę, a w przypadku wystąpienia braków formalnych, przedsiębiorca będzie musiał w ciągu tygodnia dokonać korekty.
Wniosek należy złożyć w Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. To drugie rozwiązanie tyczy się terenów na przejściach granicznych, lotniskach oraz w portach morskich.
Należy pamiętać, że w przypadku każdej działalności, bez względu na jej formę, ilość zatrudnianych pracowników lub konieczność zgłoszenia do sanepidu, trzeba zadbać o rzetelną księgowość. Warto więc sprawdzić jak działa najlepsze internetowe biuro rachunkowe: https://www.ifirma.pl/biuro-rachunkowe-online.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz