Zamknij

Rejestracja firmy - gdzie się udać i jakie są wymagane zgłoszenia?

. + 11:01, 17.05.2023 Aktualizacja: 11:11, 17.05.2023
Skomentuj

 

Podczas rejestracji firmy twoim obowiązkiem jest poinformowanie o tym PIP i Sanepid, zależnie od tego jaki zakres i rodzaj ma zgłaszana działalność oraz gdzie ma miejsce. Poniżej znajdują się konkretne okoliczności w jakich musisz dokonać zgłoszenia.

 

Rejestracja firmy - zgłoszenie do PIP

PIP jest organem administracji publicznej odpowiadającym za przestrzeganie przepisów prawa pracy oraz BHP przez przedsiębiorców zatrudniających pracowników na podstawie umów cywilnoprawnych oraz umów o pracę. Najpierw jednak należy zarejestrować firmę, a dopiero potem załatwiać formalności w Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Państwowej Inspekcji Pracy. Należy w tym celu uzyskać wpis w CEIDG, czyli Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub KRS - Krajowym Rejestrze Sądowym.

Dla sprawnego przejścia całej procedury i poprowadzenia przez cału proces, warto skorzystać z fachowej pomocy, której udzielają specjaliści z IFIRMA.PL. Sprawdź na https://www.ifirma.pl/rejestracja-firmy.

 

Zgłoszenie do PIP - gdzie i jak dokonać?

Obowiązek zgłoszenia działalności do PIP w ciągu 30 dni został zniesiony w 2013 roku. Aktualnie wszystkie informacje dostarczane są podczas składania wniosku do CEIDG lub KRS oraz przy procesie rejestracji firmy.

Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, którymi są zatrudnienie osoby niepełnosprawnej i ubieganie się o otrzymanie statusu zakładu pracy chronionej. Pozwala to zwolnić się z niektórych zobowiązać podatkowych, a także umożliwia dofinansowanie do kredytów bankowych na konkretne cele oraz uzyskanie zwrotu kosztów np. za modyfikację miejsca pracy. Otrzymanie takiego statusu łączy się z przystosowaniem toalet, szatni, przestrzeni roboczej i innych miejsc specjalnie dla osób niepełnosprawnych, zachowując przy tym zasady BHP. Powinieneś/-aś dodatkowo prowadzić działalność w dłuższym okresie czasu niż jeden rok, zatrudniać minimum 25 pracowników na pełny wymiar czasu oraz osiągać wyznaczone wskaźniki co do zatrudnienia osób z niepełnosprawnością. Wniosek złożyć można osobiście w Urzędzie Wojewódzkim, ale także listownie czy przez internet. Po złożeniu, wniosek zostanie zweryfikowany pod kątem normalnym, a następnie w Twoim zakładzie pracy pojawi się inspektor w celu sprawdzenia spełnienia wyznaczonych wymagań.

W przypadku gdy jesteś zagranicznym pracodawcą lub agencją pracy tymczasowej i delegujesz pracownika do pracy na terytorium Polski, wtedy również musisz złożyć oświadczenie do PIP-u. Nie możesz tego zrobić później niż w pierwszy dzień pracy zatrudnionego.

 

Zgłoszenie do PIP - czy jest płatne?

Zgłoszenie do PIP nie podlega żadnym opłatom, natomiast brak takiego zgłoszenia w dopuszczalnym terminie wiąże się z karą grzywny między 1000 a 30 000 zł. Warto również pamiętać o zgłaszaniu wszelkich zmian lub likwidacji firmy do Państwowej Inspekcji Pracy.

 

Rozpoczęcie działalności - zgłoszenie do Sanepidu

Sanepid, czyli Państwowa Inspekcja Sanitarna to instytucja, która zajmuje się głównie nadzorem nad warunkami higienicznymi w dziedzinie żywienia oraz bezpieczeństwa pracy. Aby przedsiębiorstwa związane z gastronowią i wyżywieniem mogły działać legalnie, muszą najpierw złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów, które podlegają inspekcji sanitarnej albo wniosek o wpis z zatwierdzeniem.

Rodzaj wniosku uwarunkowany jest rodzajem Twojej działalności gospodarczej. Ważne jest w tym przypadku wyjaśnienie terminu jakim jest "zatwierdzenie zakładu", to znaczy wizyta inspektora sanitarnego i przeprowadzenie przez niego kontroli. Następnie wydawana jest decyzja określająca możliwość rozpoczęcia działalności.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego z 2004 roku określa kogo obowiązuje zgłoszenie do Sanepidu o rozpoczęciu działalności:

Punkty gastronomiczne, takie jak kawiarnie, restauracje itp.

Producentów żywności, czyli cukiernie, piekarnie itp.

Sklepy z żywnością.

 

Zatwierdzenie Sanepidu - jakie firmy tego nie potrzebują?

U ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku wskazane zostały podmioty, które nie mają obowiązku zatwierdzenia od Państwowej Inspekcji Sanitarnej do prowadzenia działalności w branży spożywczej:

Przedsiębiorstwa, które prowadzą sprzedaż na małą skalę,

Gospodarstwa agroturystyczne,

Sklepy zielarskie,

Zakłady sprzedajace żywność o długiej dacie przydatności do spożycia,

Zakłady, które korzystają z automatów vendingowych (automatów do dystrybucji żywności).

Decyzji organu wymaga wciąż zgłoszenie do Sanepidu o rozpoczęciu działalności. Nie możesz więc prowadzić biznesu, jeśli jeszcze nie otrzymałeś odpowiedzi.

Zgłoszenia do Sanepidu - kiedy i gdzie należy ich dokonać?

Rejestracja firmy wymaga złożenia do Państwowej Inspekcji Sanitarnej odpowiedniej dokumentacji. By to zrobić, należy albo udać się osobiście do urzędu i złożyć tam wniosek, albo dostarczyć go elektronicznie lub listownie. Organ wyda następnie swoją ocenę, a w przypadku wystąpienia braków formalnych, przedsiębiorca będzie musiał w ciągu tygodnia dokonać korekty.

Wniosek należy złożyć w Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. To drugie rozwiązanie tyczy się terenów na przejściach granicznych, lotniskach oraz w portach morskich.

Należy pamiętać, że w przypadku każdej działalności, bez względu na jej formę, ilość zatrudnianych pracowników lub konieczność zgłoszenia do sanepidu, trzeba zadbać o rzetelną księgowość. Warto więc sprawdzić jak działa najlepsze internetowe biuro rachunkowe: https://www.ifirma.pl/biuro-rachunkowe-online.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%