Zamknij

Ptasia grypa w pow. ostrowskim. Zagazowano 65 tys. chorych kur niosek

13:00, 04.01.2020 Ewa Bąkowska Aktualizacja: 17:03, 07.01.2020
Skomentuj PAP PAP
reo

Wcześniej - jak wyjaśnił Żarnecki - rzeczoznawca wycenił kury w celu oszacowania powstałych strat. Na tej podstawie powiatowy lekarz weterynarii w Ostrowie Wlkp. będzie mógł wydać nakaz dotyczący wysokości wypłacanego przez państwo odszkodowania dla hodowcy.

Przed wpuszczeniem gazu, kurniki zostały uszczelnione. Wywożenie martwych kur potrwa dwa dni. Utylizacja nastąpi w oddalonym ponad 200 km Śmiłowie k. Piły - tam zostaną przerobione na mączkę.

- Są przygotowane odpowiednie auta, które są zabezpieczone, żeby nic się z nich nie wydostawało. Na wszelki wypadek przewozowi towarzyszyć będzie konwój ze środkami dezynfekcyjnymi - poinformował Żarnecki.

Powiedział, że w pobliżu ogniska choroby pojawiły się patrole policji; mają zadbać, by nie pojawiły się osoby postronne. - Wirus może się przenosić w różny sposób - m.in. przez ludzi, sprzęt, zwierzęta - wymienił.

Stwierdzony u 65 tys. kur niosek chorych na ptasią grypę wirus H5N8 w miejscowości Topola Osiedle nie jest groźny dla ludzi, ale jest śmiertelny dla ptaków.

- W związku z wykryciem ptasiej grypy służby weterynaryjne wszczęły dochodzenie epizodyczne na obszarze zapowietrzonym i zagrożonym w promieniu 10 km" - powiedział Żarnecki. Działaniami zostanie objętych 31 ferm drobiu na terenie powiatu ostrowskiego.

W trakcie dochodzenia weterynarze będą ustalać ewentualne przyczyny zaatakowania stada kur ptasią grypą. - Być może wirus został wdmuchnięty do kurników przez wentylatory z powietrzem albo wniesiony przez człowieka. Zostaną przeanalizowane wszystkie zdarzenia, jakie miały miejsce w ostatnim czasie na fermie; czy wchodziły jakieś obce osoby, czy w pobliżu są zbiorniki wodne i dzikie ptactwo, czy pasza była świeżo dostarczana i skąd pochodziła" - powiedział Żarnecki.

Dodał, że wirusy grypy mutują, dlatego ludzi, którzy mają kontakt z ptakami, obowiązuje szczególna higiena, mycie rąk i zmienianie odzieży. Wirus ten - jak wyjaśnił Żarnecki - jest wrażliwy na obróbkę termiczną (smażenie, gotowanie) i na środki dezynfekcyjne.

W piątek powołano sztaby kryzysowe w powiecie ostrowskim i wojewódzki w Poznaniu, które kontrolują sytuację.(PAP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

JanJan

5 0

Kiedys tego niebylo,nie paslo sie swin i kur byle jakimi paszami z antybiotykami. Teraz swinia musi byc duza w ciagu 3 miesiecy a kurczaki w miesiac.. Parodia 15:06, 04.01.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

OloOlo

1 2

Teraz spala te kury i indyki i przerobia na kebaby i dalej beda ludzi truc 09:37, 05.01.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%