Zamknij

Wielkopolska ogranicza marnowanie żywności

17:25, 25.04.2022 . Aktualizacja: 11:37, 18.05.2022
Skomentuj

 

Samorząd wielkopolski aktywnie działa na rzecz zmniejszenia marnotrawienia żywności. Jednym z proponowanych rozwiązań są jadłodzielenie, które powstały w ramach Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025.

Na terenie Wielkopolski od roku 2021 – w Budzyniu, Luboniu, Sulmierzycach, Swarzędzu i Trzciance – powstały i funkcjonują jadłodzielnie. Są to miejsca, w których można zostawić, wymienić i podzielić się wyprodukowaną żywnością z innymi mieszkańcami, ratując ją przed zmarnowaniem.

Zmiana nawyków oraz udostępnienie osobom potrzebującym nowoczesnych i przenośnych  jadłodzielni jest jednym z działań realnie wpływającym na ograniczenie marnotrawstwa. Wzrasta też przy tym świadomość i odpowiedzialność mieszkańców, także za los innych ludzi.  

– Obecność takich miejsc w naszym otoczeniu to ważny krok, dzięki któremu członkowie lokalnych społeczności mogą wymieniać się nadwyżkami żywności oraz dzielić się z tymi którzy, akurat jej potrzebują – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Wybuch pandemii na początku 2020 r., wojna na Ukrainie, a także liczne zbiórki żywności w okresach przedświątecznych pokazały, jak ważna jest dystrybucja żywności do potrzebujących. Samorząd naszego województwa widząc ogromne znaczenie sprawnego funkcjonowania organizacji pozarządowych zajmujących się dystrybucją żywności na terenie Wielkopolski, organizuje konkursy dotacyjne, w których banki żywności oraz organizacje pomocowe mogą uzyskać wsparcie finansowe.   

W Polsce rocznie marnuje się blisko 5 mln ton żywności, z czego blisko 0,5 mln ton w Wielkopolsce. Samorząd wielkopolski w ubiegłym roku przeznaczył ponad 300 tys. zł w ramach 3 zadań związanych z ograniczeniem marnowania żywności i jej dystrybucją do potrzebujących.

– W 2022 r. z budżetu Województwa Wielkopolskiego zarezerwowano środki w wysokość 500 tys. zł na transport i dystrybucję żywności przez organizacje pozarządowe i pomocowe oraz 225 tys. zł w ramach drugiej edycji konkursu Wielkopolskie Jadłodzielnie skierowanego do gmin, powiatów oraz organizacji pozarządowych – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Samorząd Województwa Wielkopolskiego problemem marnotrawstwa zajmuje się od 2017 r., kiedy zaczął realizować międzynarodowy projekt EcoWaste4Food z programu Interreg Europa.

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Laboratorium ŻywnoścLaboratorium Żywnośc

0 0

Dziękuję za artykuł!
https://laboratoriumzywnosci.pl/ 13:58, 08.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%