Można je przygotować m.in. z kawałkami ryb, owocami morza, warzywami, grzybami czy tofu. W tym wydaniu publikujemy przepis na sushi z łososiem.
Sushi jest tradycyjną azjatycką potrawą, składającą się z gotowanego ryżu i dodatków. Z reguły spożywa się je przy pomocy pałeczek, a jako dodatki podaje sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi i marynowany imbir.
Składniki
- 200 g ryżu do sushi,
- 4 maty nori,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 70 g wędzonego łososia,
- pół awokado,
- 1 zielony ogórek,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 opakowanie wasabi,
- 1 sztuka świeżego imbiru.
Przygotowanie
Ryż dokładnie myjemy, pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie umieszczamy go w garnku ze szczelną pokrywką, zalewamy zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawiamy na 25 min.
Po tym czasie doprowadzamy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min. Ryż studzimy. Ogórka i awokado kroimy w słupki.
Na blacie kładziemy matę bambusową (ułatwia zwijanie sushi), na niej przekrojony na pół płat maty nori, a a nim ryż warstwą o grubości ok. 0,5 cm. Zostawiamy wolny pasek ok. 1 cm od brzegu.
Pośrodku ryżu układamy łososia pasem o szerokości ok. 3 cm, a na nim słupki ogórka lub awokado. Następnie zwijamy dłuższy bok maty, formując równą rolkę sushi.
Kroimy ostrym nożem, który co kilka cięć moczymy w wodzie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz