Zamknij

Poradnik kulinarny Rzeczy. Domowe sushi

17:19, 29.08.2021
Skomentuj

Można je przygotować m.in. z kawałkami ryb, owocami morza, warzywami, grzybami czy tofu. W tym wydaniu publikujemy przepis na sushi z łososiem.

 

Sushi jest tradycyjną azjatycką potrawą, składającą się z gotowanego ryżu i dodatków. Z reguły spożywa się je przy pomocy pałeczek, a jako dodatki podaje sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi i marynowany imbir.  

 

Składniki

- 200 g ryżu do sushi,

- 4 maty nori,

- 2 łyżki octu ryżowego,

- 70 g wędzonego łososia,

- pół awokado,

- 1 zielony ogórek,

- 2 łyżki sosu sojowego,

- 1 opakowanie wasabi,

- 1 sztuka świeżego imbiru.

 

Przygotowanie

Ryż dokładnie myjemy, pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie umieszczamy go w garnku ze szczelną pokrywką, zalewamy zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawiamy na 25 min.
Po tym czasie doprowadzamy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez  10-15 min. Ryż studzimy. Ogórka i awokado kroimy w słupki.

Na blacie kładziemy matę bambusową (ułatwia zwijanie sushi), na niej przekrojony na pół płat maty nori, a a nim ryż warstwą o grubości ok. 0,5 cm. Zostawiamy wolny pasek ok. 1 cm od brzegu.

Pośrodku ryżu układamy łososia pasem o szerokości ok. 3 cm, a na nim słupki ogórka lub awokado. Następnie zwijamy dłuższy bok maty, formując równą rolkę sushi.

Kroimy ostrym nożem, który co kilka cięć moczymy w wodzie.

(M.W.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%